Επαναλειτουργία Σχολικής Μονάδας 1/2/2021

shmaia 1Αγαπητοί Γονείς,

 

Από τη Δευτέρα 1/2/2021 επαναλειτουργούν τα Γυμνάσια όλης της Ελλάδας, μέσα σε υγειονομικές συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες.

 

Οι φόβοι και η ανησυχία όλων μας είναι μέγιστοι. Όμως τα σχολεία είναι αναγκαίο, για λόγους που είναι γνωστοί σε όλους μας, να επαναλειτουργήσουν.

 

Εσείς και εμείς πρέπει να δώσουμε και πάλι μάχη για τη μόρφωση των παιδιών μας εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες ασφαλείας στο υπάρχον πλαίσιο υποδομών.

 

Το σχολείο με την προσπάθειά μας και τη βοήθεια του Δήμου είναι έτοιμο, από άποψη καθαριότητας και υλικών αντισηψίας.

 

       ü     Έχει εκδοθεί τροποποιημένο πρόγραμμα λειτουργίας, το οποίο θα ισχύσει από Δευτέρα 1/2/2021. Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στο site του σχολείου (εδώ).

ü     Θα επανέλθουμε στα διαφοροποιημένα διαλείμματα των τάξεων, καθεστώς του σχολείου στη δια ζώσης λειτουργία.

ü    Η είσοδος των μαθητών θα γίνεται και από τις δύο εισόδους του σχολείου. Δηλ. Οι μαθητές της Α’ Τάξης θα εισέρχονται από την κεντρική είσοδο και οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης από την είσοδο την προσκείμενη στον Όσιο Λουκά

ü    Η έξοδος των μαθητών μόνο από την κεντρική πύλη του σχολείου.

 

Η συμβολή σας στα παρακάτω είναι εξαιρετικά κρίσιμη και καθοριστική.

 1. Πρέπει να συμβουλέψετε και να καθοδηγήσετε τα παιδιά να φορούν οπωσδήποτε μάσκες σε όλη τη διάρκεια του σχολικού χρόνου (δηλ. εντός και εκτός τάξης).
 2. Να φροντίσετε (όσο μπορείτε με ένα καλό υπολογισμό χρόνου) να μη συνωστίζονται μπροστά στις εισόδους και το πρωί αλλά και κατά τη λήξη του ωραρίου. Επίσης συνιστάται η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών από/προς το σχολείο να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.
 3. Τα παιδιά αμέσως με τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να κατευθύνονται στο σπίτι τους.

 

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα το κάνετε όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία στο σχολείο (απαγορεύεται η είσοδος) τηλεφωνικά ή μέσω email.

 

Ως προς τις ώρες ενημέρωσης από τους καθηγητές, τις απουσίες και του βαθμούς θα σας ενημερώσω εκ νέου, εντός ολίγων ημερών.

 

Υπενθυμίζω τα ήδη γνωστά.

Ποια συμπτώματα είναι συμβατά με λοίμωξη COVID-19;

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι:

 • πυρετός
 • βήχας

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

 • δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια
 • μυαλγίες
 • ρίγος
 • πονοκέφαλος
 • καταβολή δυνάμεων
 • δυσκαταποσία
 • απώλεια γεύσης ή/και οσμής
 • ναυτία / έμετος
 • κοιλιακός πόνος, διαρροϊκές κενώσεις

Ποια είναι η χρονική περίοδος μεταδοτικότητας

 • Ένα άτομο θεωρείται μεταδοτικό 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του έως και τη λήξη της περιόδου απομόνωσής του, δηλ. 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ τουλάχιστον 24 ώρες από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα των 10 ημερών να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού).
 • Ασυμπτωματικό άτομο με θετικό μοριακό τεστ θεωρείται μεταδοτικό, 48 ώρες πριν έως και 10 ημέρες μετά την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.

Πως ορίζεται η στενή επαφή στη σχολική μονάδα;

Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:

 • Οι μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).
 • Οι μαθητές που στο τμήμα τους δίδαξε συστηματικά εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).
 • [«δίδαξε συστηματικά»: δίδαξε τουλάχιστον 2 διδακτικές ώρες μέσα στο διάστημα του 48ωρου πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν)]
 • Άτομο (μαθητής ή ενήλικας) που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) σε απόσταση < 1.5 μέτρο, για χρονικό διάστημα ≥ 15 λεπτά και χωρίς σωστή χρήση μάσκας εκ μέρους ενός από τους δυο (ή εκ μέρους και των δύο).
 • Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας.
 • Άτομο που είχε επαφή με αναπνευστικές ή άλλες σωματικές εκκρίσεις επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 (με ή χωρίς συμπτώματα) κατά την περίοδο μεταδοτικότητας χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.
 • Στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος (μαθητή ή μέλους του προσωπικού) που χρησιμοποιεί σχολικό λεωφορείο: α/ εάν το κρούσμα έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), στενή επαφή –υπό τυπικές συνθήκες– θεωρείται κάθε άτομο που σε κάποια διαδρομή εντός αυτού του χρονικού διαστήματος καθόταν σε διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του επιβεβαιωμένου κρούσματος, β/ εάν το κρούσμα δεν έκανε σωστή χρήση μάσκας στις διαδρομές που μετείχε και έγιναν κατά τις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), θα πρέπει να γίνει ειδική εκτίμηση κινδύνου για να οριστούν οι στενές επαφές.

Εύχομαι δύναμη σε όλους μας, αντοχές, θάρρος γιατί ο αγώνας που θα δίνουμε κάθε μέρα είναι μεγάλος.

                                                                 Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

                                                                            Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

                                                                           ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΛΕΒΙΖΟΥ

                                                                               ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ