Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείου

Α. Φοίτηση ? Παρακολούθηση

 1.       Οι μαθητές πρέπει καθημερινά να ξεκινούν έγκαιρα από το σπίτι τους, ώστε να βρίσκονται στο σχολείο 5 λεπτά πριν από τις 8:15' που κτυπάει το κουδούνι.
 2.       Δεν επιτρέπεται η είσοδος των μαθητών στις σχολικές τάξεις πριν χτυπήσει το κουδούνι. Όταν βρέχει ή κάνει κρύο επιτρέπεται η είσοδος στους στεγασμένους κλειστούς χώρους.
 3.       Με το χτύπημα του κουδουνιού, όλοι οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήμα και σειρά στον προκαθορισμένο χώρο για την προσευχή και τις ανακοινώσεις, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός. Η παρουσία στην πρωινή συγκέντρωση είναι υποχρεωτική.
 4.       Οι μαθητές φροντίζουν έγκαιρα να εισέρχονται στην αίθουσα διδασκαλίας κατά την έναρξη της κάθε ώρας του ωρολογίου προγράμματος και να καταλαμβάνουν τις θέσεις τους.
 5.       Δεν επιτρέπεται η είσοδος μαθητή στην αίθουσα μετά την προσέλευση του καθηγητή για να μην διακόπτεται το μάθημα. Σε περίπτωση που δικαιολογημένα κάποιος μαθητής καθυστέρησε, παίρνει σημείωμα από τη Διεύθυνση για να παρακολουθήσει το μάθημα το οποίο δίνει στον/στην απουσιολόγο και παραμένει μέσα στο απουσιολόγιο.
 6.       Στο ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου γίνονται αλλαγές από τη Διεύθυνση όταν προκύπτει ανάγκη. Στόχος είναι η αποφυγή κενών.
 7.       Στα διαλείμματα όλοι οι μαθητές βγαίνουν από την αίθουσα και οι αίθουσες κλειδώνουν. Σε όλα τα διαλείμματα οι μαθητές κατεβαίνουν στο προαύλιο και δεν περιφέρονται στους διαδρόμους. Για οποιοδήποτε θέμα απευθύνονται στους εφημερεύοντες καθηγητές.
 8.       Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να κινούνται στους χώρους του σχολείου σε ώρα λειτουργίας του με ποδήλατα, πατίνια, μηχανάκια, ή άλλα μέσα.
 9.       Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις φίλων και γνωστών στον χώρο του σχολείου.
 10.       Απαγορεύεται η έξοδος των μαθητών από το σχολείο τις ώρες λειτουργίας του. Μαθητής μπορεί να απουσιάσει ενδιάμεσα μετά από άδεια της Διεύθυνσης. Το σημείωμα με την άδεια δίνεται από το μαθητή/ τη μαθήτρια στον/στην απουσιολόγο.
 11.       Για μαθητή/τρια που απουσιάζει αδικαιολόγητα ενδιάμεσα στις ώρες των μαθημάτων ενημερώνεται η Διεύθυνση από τον/την απουσιολόγο. Ο μαθητής καλείται να δικαιολογήσει την απουσία του, ενημερώνεται ο κηδεμόνας του και ο σύλλογος προβαίνει σε ανάλογες ενέργειες. Η απουσία αυτή δεν δικαιολογείται.
 12.       Μαθητής που απομακρύνεται με ωριαία αποβολή από το μάθημα παρουσιάζεται αμέσως στη Διεύθυνση, καταχωρείται η αποβολή του στο ποινολόγιο και απασχολείται σε εργασία που ορίζεται από τη Διεύθυνση.
 13.       Μαθητής που δεν φοράει φόρμα στο μάθημα της γυμναστικής, παίρνει απουσία.
 14.       Σε μαθητή που απουσιάζει σε ημέρα σχολικής γιορτής ή περιπάτου καταχωρούνται οι απουσίες της ημέρας.
 15.       Σε πρόβα χορωδίας, γιορτής, προπόνηση ομάδας ή σε πρόβα παρέλασης συμμετέχουν μόνο οι μαθητές της αντίστοιχης κατάστασης που έχει συντάξει και γνωστοποιήσει ο/η αρμόδιος/α καθηγητής/τρια .

Β. Συμπεριφορά μαθητών

 1.       Η καλή διαγωγή και η κόσμια εμφάνιση όλων των μαθητών τόσο εντός όσο και εκτός αυτού αποτελεί μήνυμα και ευθύνη όλων μας. Καλό είναι να αποφεύγονται οι ακρότητες και οι εκκεντρισμοί. Καπέλο - κουκούλα σε ώρα μαθήματος ή προσευχής, δεν επιτρέπονται. Σε περίπτωση υπέρβασης γίνεται σύσταση από το 15μελές μαθητικό συμβούλιο και στο ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης ανάλογη αντιμετώπιση από το σχολείο.
 2.       Η καθαριότητα και η διατήρηση σε καλή κατάσταση των σχολικών χώρων και των μέσων διδασκαλίας (βιβλία, πίνακες, θρανία, καρέκλες, έδρα, εποπτικά μέσα διδασκαλίας) όχι μόνο αποτελούν προϋπόθεση για τη σωστή και αποδοτική λειτουργία του σχολείου αλλά υποχρέωση της σχολικής κοινότητας ανάμεσα στα μέλη της και την κοινωνία.
 3.       Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται την περιουσία του σχολείου. Οποιαδήποτε φθορά για την οποία ευθύνονται, οφείλουν να την αποκαθιστούν.
 4.       Η αναγραφή στα θρανία, στους τοίχους των αιθουσών διδασκαλίας, των διαδρόμων και των κοινόχρηστων χώρων (κυλικείο, τουαλέτες, κ.λ.π.) συνθημάτων, σχημάτων, συμβόλων, άσεμνων λέξεων ή φράσεων όχι μόνο είναι αντιαισθητικό φαινόμενο αλλά και υποβαθμίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
 5.       Δεν επιτρέπεται η διακίνηση κάθε εντύπου μέσα στο σχολείο, εκτός όσων αναφέρονται στις υπουργικές διατάξεις.
 6.       Δεν επιτρέπεται το φαγητό και τα αναψυκτικά την ώρα του μαθήματος.
 7.       Για συνέλευση τμήματος θα πρέπει να γίνεται συνεννόηση με τον/την καθηγητή/τρια και τη Διεύθυνση του σχολείου από την προηγούμενη μέρα.